Často kladené otázky
Ako sa vyrábajú ružové vína?
Ružové vína sa vyrábajú z modrého hrozna (Frankovka modrá, Cabernet
Sauvignon, a podobne) šetrným lisovaním, bez nakvášania. Častokrát sa
lisujú celé strapce bez odstránenia strapín tak, aby sa zo šupky vylisovalo
čo najmenej červeného prírodného farbiva. Podobne sa vyrába aj KLARET –
biele víno z modrého hrozna. Tu musí byť proces ešte šetrnejší…
Ako sa vyrábajú putňové vína?
Vo vynikajúcich ročníkoch sa vyrábajú kráľovské vína – slávne
tokajské výbery 3 až 6 putňové. Cibéby (zhrozienkovatené bobule
Furmintu, Lipoviny a Muškátu žltého napadnuté ušľachtilou formou plesne
Botrytis cinerea) sa voľakedy zbierali do putní – drevených nádob
o objeme 23 – 30 l. Do jednej putne sa zmestilo cca 25 – 30 kg ručne
nazbieraných cibéb. Dnes sa to robí presne tak isto, len sa už
nepoužívajú putne. Cibéby sa zbierajú do vedier a potom zosýpajú do
veľkých nádob. Na dne sa samolisovaním nahromadí samotok – tzv.
„Tokajská esencia“, ktorá sa môže použiť samostatne. Je veľmi drahá
a ojedinelá. Cibéby sa následne zalejú muštom – zaliate sa macerujú cca
36 hodín a po vylisovaní podliehajú alkoholovému kvaseniu, alebo mladým
vínom – po 48–36 hodinovej macerácii a následnom lisovaní sa odkladajú
do pivnice na zretie. O tom či to bude 3 alebo 6 putňový výber rozhoduje
množstvo pridaných hrozienok na mieru tzv. gönczkého suda (136 l).
Napríklad pri 4 putňovom tokajskom výbere zalievame 4 putne (cca 100 kg)
cibéb 136 litrami tokajského muštu alebo vína. Tokajské výbery musia
zrieť minimálne 3 roky, z toho aspoň 2 roky v drevenom sude v tokajskej
pivnici. Odstrapovanie hrozna pred lisovaním je u nás samozrejmosťou.
Samotné lisovanie sa deje v pneumatickom lise pre nízkych tlakoch. Lisovanie
je teda šetrné a do muštu prechádza minimum balastných látok. Odkalené
mušty sa zakvášajú ušľachtilými kvasinkami, fermentácia prebieha pomaly
pri stálej teplote. Vďaka tomu sa vo výslednom víne zachováva odrodový a
regionálny charakter.
Prečo nie sú kvalitné tokajské výbery lacné?
Je dôležité uvedomiť si, že z 1 kg klasického, zdravého hrozna sa
vyrobí cca 6,5 dl vína – napr akostný Furmint apod. U tokajských
výberov je to zložitejšie. Na tvorbu 1 kg cibéb potrebujeme na počiatku
cca 7 kg hrozna , ktoré sa vplyvom botrytidy a počasia zosuší v pomere
1:7, čo predstavuje oproti výrobe klasického odrodového vína z klasického
hrozna sedemkrát menej muštu. Okrem toho do ekonomiky vstupuje vysoká
náročnosť na ľudskú prácu pri zbere cibéb. Jedna žienka nazberá za
jeden celý pracovný deň asi 10 kg cibéb…,to nie je ani jedna celá
putňa. A na výrobu napr Tokajského výberu 5 putňového potrebujeme :
136 L klasicky vyrobeného Tokajského samorodného suchého, ktoré sa
obohatí cca 5 × 25 kg = 125 kg cibéb, ktorých len zber trvá jednému
človeku 12,5 pracovného dňa … Ďalším faktorom je čas zretia tokaj.
vína – netokajské víno je v jednej nádobe rok a každoročne sa nádoba
využíva na nové víno, u putňových vín sa jeden sud viaže na minimálne
2 , ale v našom prípade až 5 rokov… len na zretie jedného vína, preto
musí mať firma dostatok týchto súdkov. Nehladiac k tomu, že aj
u zrejúceho tokajského vína prebieha výpar, t.j. za 4 roky sa
„stratí“ zo suda asi 10% objemu.
Znamená TOKAJ len sladké vína?
Vo Vinohradníckej oblasti TOKAJ sa vyrábajú aj odrodové vína Furmint,
Lipovina, Muškát žltý, ktoré sú jediné v tejto oblasti možné
pestovať. Z tohto hrozna sa vyrábajú ODRODOVÉ VÍNA v rôznych
kategóriách – od akostného až po slamové. Často krát bývajú
spotrebitelia zavádzaní predajcom sudového vína, ktorý ho deklaruje ako
TOKAJSKÉ! Nie je to pravda, môže to byť víno z Vinohradníckej oblasti
tokaj, ale v kategórii stolové akostné, a to sa nesmie uvádzať ako
TOKAJSKÉ VÍNO! Tokajským sa môže nazývať len Tokajské samorodné suché,
Tokajské samorodné sladké a tokajské výbery 3 – 6 putňové, ktorých
výroba podlieha prísnej kontrole ÚKSUP.
Sú prírodne sladké vína docukrované?
Prírodne sladké vína sa nedocukrujú sacharózou. Od kategórie KABINET sa
NESMIE použiť sacharóza, cukor v nich je naozaj prírodný. Inak je to
u stolového a akostného vína, kde je sacharóza zo zákona povolená.
Sú na TOKAJI červené vína?
Vo Vinohradníckej oblasti Tokaj sa modré hrozno nesmie pestovať. To znamená,
že keď vinár na Tokaji ponúka červené víno, nakúpil buď modré hrozno
v susediacej oblasti a vyrobil z neho víno, alebo nakúpil do sortimentu
hotové červené víno.
Predávajú sa putňové vína v sudovom stave
(čapované)?
NIE v žiadnom prípade, zo zákona zakázané !!! Vinár ktorý ťažko
dopestoval kvalitné hrozno a cibéby, by NIKDY sudové tokajské víno nepredal
!!! Vie ako pracné a náročné je vyrobiť kvalitný TOKAJ !!! Slovenský
vinohradnícky zákon zakazuje uvádzať na trh = predávať tokajské výbery
v sudovom stave!
Aké sú to barriqové vína?
Sú to vína, ktoré pre obohatenie chutí zrejú v nových súdkoch (220 l)
vypálených ohňom. Dnes je väčšina červených „svetových“ vín
vyrobená touto technológiou.
Aké môže byť minimálne a aké maximálne putňové
víno?
Slovenský zákon presne stanovuje a deklaruje Tokajské vína. Minimálne sa
vyrába 3 putňové a maximálne 6 putňové víno. Vyššie než 6 putňové
je Tokajská výberová esencia a Tokajská esencia.
Prečo sú tokajské pivnice zaplesnené?
Pleseň Cladosporium cellare patrí k jedným zo základných ukazovateľov
kvalitných tokajských pivníc. Táto pleseň sa tvorí len v tufových
pivniciach, kde zreje tokaj a neodmysliteľne k nemu patrí.
Je vínny kameň chybou vína?
Vínny kameň je absolútne neškodný. Je to hydrogenvínan draselný,
vypadáva z vín pri nižšej teplote formou kryštálikov na dno fľaše.
Niektorí obchodníci (Japonsko) vyhľadávajú práve vína s vínnym
kameňom.
Ako dlho zreje tokajské víno v pivnici?
Tokajské výbery 3 – 6 putňové možno uvádzať na trh najskôr po
3 rokoch vyzrievania, z toho aspoň 2 roky v drevenom sude, v klasickej
tokajskej pivnici.